Da li znate da se na današnji dan obeležava Dan sladoleda i to od davne 1984. godine? Već decenijama unazad, ova poslastica očarava sva nepca sveta. Bilo da ste ljubitelj voćnih ili čokoladnih ukusa, verujemo da ćete se složiti sa nama da od sladoleda nema boljeg letnjeg osveženja!
Sladoled ili gelato?
Prvi zapisi o sladoledu sežu iz drevne Kine i Persije gde je samo visoka klasa društva mogla da uživa u čarima ove poslastice. U našim krajevima sladoled se pojavljuje u 17. veku, nakon čega je ubrzo očarao čitavu Europu i postao pravi simbol leta i sreće. Kroz godine, receptura sladoleda se menjala. Ključan momenat u istoriji sladoleda odigrali su Italijani s novom recepturom, koju nazivaju – gelato. Svaki put kada neko kaže da su sladoled i gelato ista stvar, jedan Italijan padne s vespe.
Ne, nisu isti – ni na prvi pogled, a još manje na prvi liz. Gelato se tradicionalno priprema ručno od prirodnih i svežih sirovina. Sadrži manji procenat masti od sladoleda, jer se priprema bez pavlake, a ujedno je i manje kaloričan. Njegova kremasta tekstura i pun ukus daju pravi osvežavajući, letnji užitak.
HomeMade umetnost pravljenja gelata
Za nas je priprema gelata, kao i kod Italijana, prava umetnost. Svaka naša kugla, bilo da je u kornetu ili u čašici, sadrži savršenu dozu kremoznosti, svežine i slatkoće. Prilikom proizvodnje koristimo najkvalitetnije prirodne sirovine kako bismo dobili jedinstvenu fantaziju ukusa. Zato verujemo da će vas HomeMade gelato oboriti s nogu.
Šta mislite, da li je sad idealna prilika da pojedete možda i dve kugle gelata, i to bez griže savesti? 😉